Vinárstvo Geyerhof

Kto a ako

Vinárstvo Geyerhof v dolnorakúskom Kremstal má až neuveriteľne dlhú 400 ročnú tradíciu a zároveň patrí k jedným z najstarších biologických vinárstiev v Rakúsku – bio od roku 1988, člen spolku DEMETER ÖSTERREICH od roku 2019. Ich vinohrady na južných svahoch patria k najlepším v regióne a sú majetkom rodiny už od 16. storočia od kedy tu v dedine Oberfucha nad Dunajom žila rodina matky Ilse Maier. V tých časoch bolo vinárstvo súčasťou hospodárskeho dvoru a fabriky na výrobu tehiel.  V 17. storočí bola udelená Geyerovi ako majiteľovi firmy koncesia na transport vína po Dunaji pre obchodovanie s Maďarskom a ďalšími susedmi po toku rieky.  K tejto časti histórie odkazuje loď na etiketách. Mladý pár Maria a Josef Maierovci, ktorí spolu s Ilse vedú vinárstvo v súčasnosti, pokračujú v rodinnej tradícii, ale zároveň sa snažia priniesť a zrealizovať množstvo nových nápadov a vylepšení: napr. vlastný chov včiel alebo hovädzí dobytok na pastvinách. Ručný zber a veľmi zdržanlivé sprevádzanie vín v pivnici sa odzrkadľujú vo vínach plných charakteru a odrážajúcich osobitosť každého ročníka, pôdy a odrody. Miestne podmienky vyhovujú najmä Veltlínskemu zelenému a Rizlingu rýnskemu, ktoré spolu tvoria asi 80% výsadby z celkovej rozlohy. Síra je používaná v minimálnom množstve pred fľaškovaním, vína sú jemne filtrované.

Kde

23 ha vinohradov na južných svahoch brehov Dunaja nad dedinou Oberfucha (Kremstal)

Čo

Veltlínske zelené a Rizling rýnsky, Chardonnay,  Rulandské biele, Muškát žltý, Zweigelt