Vinárstvo Weninger

Kto a ako

U Weningera  sú všetky vinohradnícke práce prispôsobené rytmu ročných období a fáz mesiaca. Ochrana prirodzenej rovnováhy vo vinohrade pomocou biodynamických prípravkov umožňuje zbierať zdravé a živé hrozno. V bezprostrednom okolí viníc rastie rôznorodá paleta prospešných bylín a drevín (napr. praslička, žihľava, ovocné stromy). Výsledkom je vinič rastúci v celkovom súlade s prírodou (metódy organicko-biodynamickej kultivácie). Biologická aktivita pôdy (mikro- a makro- organizmy), pôsobenie prírodných živlov na vinohrad, rozhodnutia v správny čas od vinára, ktorý rozumie svojmu vinohradu. Toto všetko smeruje k výsledku, ktorým je naozaj skutočné víno v pohári. Potreba práce v pivnici je tak minimalizovaná až eliminovaná, pretože vďaka predošlým postupom je všetko v rovnováhe. Vinohrady na oboch stranách hranice, s rôznym podložím a rôznou orientáciou svahov pahorkov profitujú z vplyvov jazera Neusiedler See (Neziderské jazero) ale aj rakúskych Álp. Weningerovci tu pestujú z najväčšej časti hrozno pre svoje nekompromisné Frankovky. Sú členom spolku DEMETER ÖSTERREICH a respekt-BIODYN.

Kde

Stredný Burgenland, okolie obce Horitchon v Rakúsku a Balf v Maďarsku, spolu asi 50 hektárov viníc (polovica v AT a polovica v HU)

Čo

FRANKOVKA MODRÁ!!!, Merlot, Syrah, Rulandské modré a biele