Slobodné vinárstvo

Kto a ako

Rodinné vinárstvo pri Majeri Zemianske Sady pri Hlohovci s dávnou rodinnou tradíciou spred ´48 – ho roku je už dnes na najlepšej ceste stať sa legendou medzi naturálnymi vinármi Slovenska. Farma v Zemianskych Sadoch patrila rodine od roku 1912 ale puto medzi rodinou a jej majetkom bolo násilne prerušené roku 1948 nástupom totalitného režimu. Cesta späť k hospodáreniu na rodinnom majeri začala v 97-mom. Staro-nové princípy pestovania a výroby vína rozvíja Slobodné Vinárstvo úspešne v praxi od roku 2010. Slobodné je výborné prídavné meno, ktoré nehovorí len o histórii podniku, ktorý je konečne opäť slobodný a v rukách majiteľov ale aj o vínach, o ktoré sa tu na majeri usilujú. Slobodné vína, ktoré dostávajú šancu slobodne rásť, kvasiť a zrieť. Nezviazané predsudkami o tom aký má byť výsledok chuťovo, farbou, vôňou atď. O tom rozhodne príroda. Slobodne. Ako u všetkých prírodných vín -treba si nechať otvorenú hlavu a víno ochutnať bez vopred utvoreného názoru. Áno niektoré vína od Slobodného Vinárstva sa niektorým konzumentom môžu javiť trošku wild (divoké), ale ich prípadná divokosť nie je plánovaná, je to výsledok pôsobenia prírodných procesov a síl. Výsledok slobody vo vinohrade a v pivnici. Výroba odráža remeselný prístup, s množstvom ručnej práce, s úctou a snahou o pochopenie prírody a jej procesov. Samozrejmosťou je prirodzené kvasenie, minimum zásahov vo vinohradoch a v pivnici, žiadne pridané látky ovplyvňujúce vôňu a chuť. Od začiatku sa nová generácia na majeri zaoberá výrobou oranžových vín (biele vína ktoré sa nechajú fermentovať na šupkách). Na Slovensku ich môžeme prehlásiť za priekopníkov v používaní alternatívnych nádob na zrenie vína – ako napr. Kvevri (gruzínske ručne vyrábané hlinené amfory). 

Kde

Vinohrady patriace k majeru pri Hlohovci, obec Zemianske Sady

Čo

Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Rulandské šedé, Devín, Tramín, Frankovka modrá, Cabernet Sauvignon, Alibernet