THOMAS SCHWARZ – Kloster am Spitz

Kto a ako

Thomas Schwarz pokračuje vo vinárskej tradícii pra-predkov. V mieste kde vyrástol sa venuje tomu čo vníma ako dôležité – vyrába autentické víno, ktoré rešpektuje svoje prostredie a predstavuje jeho chute a vône. Nie podľa módy, ale podľa prostredia a vplyvov, ktoré na víno pôsobia. Vzťah s prostredím má Thomas Schwarz okrem svojich vinohradov aj vďaka svojej vášni v enduro a zjazdovom jazdení na bicykloch. Zdá sa to mimo? Nám vôbec, práve naopak. Čas, ktorý človek trávi v intenzívnom prežitku v prírode mnohým pomáha vytriediť dôležité veci od tých menej podstatných, zistiť čo je ozajstné a čo je len pretvárka. Vína z Kloster am Spitz sa nepretvarujú, naopak sú tvárou svojho prostredia. Thomas Schwarz začal meniť vinárstvo smerom k organickým, bio – postupom v roku 2005 (bio certifikát od 2008). Už v tom čase vedel, akou cestou sa chce vydať. Vinič a pôda, na ktorej rastie, by mali byť  tak zdravé, aby čo najmenej potrebovali ľudské zásahy. Spontánne kvasenie, žiadna intervencia do vývoja a vyzrievania vína,  vyzrievanie vo veľkých drevených sudoch, ktoré čo najmenej ovplyvňujú chuť vína. A v niektorých prípadoch úplne bez síry. V historickej 300 ročnej kamennej klenbovej pivnici vinárstva dnes zrejú niektoré červené vína.  Vinice sa nachádzajú neďaleko odtiaľ, na svahoch pohoria Leithagebirge (Litavské hory). Podložie tvorí prevažne vápenec, ktorý prispieva k výraznej mineralite vína.  Priemerný vek vinohradov je 25 rokov, na niektorých rastie vinič starý až 60 rokov.

Kde

14ha  na kopci nad Burgenlandským vinárskym mestečkom Purbach neďaleko jazera Neusiedler See (Neziderské jazero)

Čo

Frankovka modrá,Rulandské modré, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Zweigelt,  Syrah, Svätovavrinecké, Veltlínske zelené, Rulandské biele a šedé,  Chardonnay