Bencze Birtok

Kto a ako

Mladý rodinný vinársky podnik Istvána Benczeho funguje od roku 2011. O vinohrady sa stará organicky a podľa bio-dynamických princípov, ktoré nechávajú vínam voľnosť aby sa v nich prejavila jedinečnosť prostredia kopca Szent Gyorgy-hegy. Terroir vulkanického kopca, zachovaná biodiverzita, blízky Balaton, južné svahy – víno sa tu pestuje od dôb Rímskej ríše a keď človek ochutná to Istvánove tak pochopí úplne jasne prečo. Nie je treba nič prikrášľovať, príroda nám tak dá ochutnať a ovoňať vo víne všetko čo sa počas jeho života a zrenia stalo, čo bolo blízko a čo na neho vplývalo. V pivnici pokračuje prírodný prístup – spontánna fermentácia, žiadne pridané látky, snaha o zachovanie originálnej minerality, ktorá je výsledkom práve pôdy vulkanického pôvodu. Atmosféru tohto jedinečného miesta si môžeme vychutnať a umocniť návštevou Bencze wine baru alebo dokonca strávením zopár nocí v niektorom s krásnych zreštaurovaných vinárskych domov pre hostí. Výhľady a prostredie autentických vinohradov v prírode, popretkávaných cestami a cestičkami stromami, chodníkmi, lesíkmi, kaplnkou, pivnicami vytvárajú perfektné miesto pre načerpanie inšpirácie a síl. 

Kde

cca 15 ha vinohradov v troch rôznych vinohradoch na južných svahov kopca Szent Gyorgy-hegy neďaleko Tapolca

Čo

Rulandské biele a modré, Rizling rýnsky, Cabernet Sauvignon, Furmint, Hárslevelű (Lipovina), Piros bakator a Kék bakator, dve staré maďarské autochtónne odrody