Pet Nat?

Pet Nat (Pétillant Naturel)  – prírodné bublinky – historicky najstaršie víno s perlážou – méthode ancestral.

Všetci poznáme  Prosecco a šumivé víno vyrobené tradičnou metódou („šampanské“) ako fantastický Modragne od FEDORa MALÍKa, a všetci poznáme aj pomerne „neslávne“ sýtené vína.

Pet Nat nie je ani jedno z nich. Nie je to víno umelo sýtené CO2. Nie je to víno, ktoré získava bublinky z druhej fermentácie (naštartovanej dodaním kvasiniek a cukru/muštu) – ako naše dva bublinkujúce príklady (Prosecco a šumivé vína vyrobené tradičnou metódou).

Pet-nat vzniká plnením do fľaše s uzáverom bez možnosti unikania tlaku či vnikania kyslíka pred koncom prvej vínnej fermentácie. Vedľajší produkt finišujúcej fermentácie vo fľaši je práve CO2, ktoré sa počas pár mesiacov bez možnosti „ujsť“ z fľaše spojí s tekutinou vína.

Koľko bubliniek proces vyrobí je na prírode a vinárových skúsenostiach v časovaní procesu. Niekedy sa príroda zahrá s vinárom natoľko, že Pet Nat perlí málo, a niekedy viac. Výsledok je ale (pri našich vinároch) vždy rovnaký – lahodné a osviežujúce víno (napr. JUDITH BECK Bambule!, KARPATSKÁ PERLA Alibernet). Ľahkosť a sviežosť je to, čo chce vinár pri Pet Nat dosiahnuť a bublinkami podčiarknuť.

charakteristiky

  • neobvyklé a zábavné, čerstvé prírodné chute nemoderovaného vína (ideálne konzumovať riadne vychladené)
  • väčšinou menšie množstvá remeselnej výroby
  • nižší obsah alkoholu (9 – 12 %)
  • niekedy hmlistý vzhľad (pri tých Pet Nat-och kde sa neodoberá sediment), čo ale nie je chyba 
  • fermentácia prebieha s prírodnými kvasinkami (vínu vlastnými)
  • žiaden pridaný cukor či mušt
  • väčšinou ide o produkciu vo férovom organickom režime (pre prírodu férovom)

Prírodné vína sú dobrodružstvo. Spoznajte nové chute prírody s bublinkami či bez nich. Našu starostlivo vyberanú ponuku vín plných zábavných chutí, vín priateľských k prírode nájdete v našom e-shop.